Zakelijk - BIM-Virtueel bouwen - Bouwkundig Tekenburo Slob

SEARCH
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Zakelijk - BIM-Virtueel bouwen

Om een bouwproject werken zeer veel partijen samen en komen uiteindelijk tot een resultaat. Er wordt een groot hoeveelheid aan gegevens heen en weer geschoven tussen de partijen, wat faalkosten met zich mee brengt.

Is BIM-men de oplossing?  of is het een hype.    
(BIM  Bouw informatie model).
Wanneer u net als Bouwkundig Tekenburo SLOB tekent met Adomi en ASD zijn nu al veel gegevens onderling gekoppeld met elkaar. De daglichtberekening, ventilatieberekening en de epc berekening zijn direct gekoppeld met de tekening. Blijkt bij de daglichtberekening het daglicht niet toereikend, dan maken we het kozijn in de tekening een "kop" breder. De gegevens in de ventilatieberekening en epc berekening worden dan ook aangepast. Het ventilatierooster is 110mm breder geworden. In de epc berekening is het omliggende metselwerk minder geworden en het kozijn groter geworden. De lineaire koude bruggen rondom het kozijn is ook meer geworden. Bij het opstarten van de berekeningen worden deze veranderingen herkend en verwerkt. Het BIM-men binnen de software van DE TWEE SNOEKEN is aanwezig.

De laatste jaren is er echter steeds mee aandacht voor het ontwerpen en invoeren van een gebouw informatie model oftewel een 3D model opgebouwd uit intelligente componenten die door verschillende disciplines binnen het bouwproces beïnvloedbaar zijn. Het door Bouwkundig Tekenburo SLOB ingevoerde 3D model functioneert als uitgangspunt. Waarin de installateur en constructeur en andere disciplines hun gegevens ook in kunnen verwerken. Daarbij ontstaat wel het probleem dat er op dit moment meerdere software pakketten zijn waarmee de modellen worden opgebouwd, wat betekend, verschillende bestandsformaten. Er is dus een extra stap nodig, conversie van het gebouw informatie model naar een universeel bestands formaat. Hier voor wordt het IFC (Industry Foundation Classes) standaard gebruikt.

Bij de standaard als IFC wordt het uitwisselen tussen verschillende software pakketten enorm versneld. Op dit moment zijn veel uitwisselingen nog gebaseerd op één tekeningformaat als DRW, DWG of DXF. De laatstgenoemde Data eXchange Format is waarschijnlijk het bestandsformaat wat qua functie tot nu toe het meest op IFC lijkt. Zij het dat DXF gebaseerd is op lijnen, cirkels, enz. IFC op intelligente componenten, zoals wanden en ruimten. De ondersteuning van IFC is de laatste jaren gestaag gegroeid. Ook Adomi/ASD heeft een IFC vertaler. Wij vinden het geen hype. Het is een oplossing om de faalkosten terug te dringen. DE TWEE SNOEKEN heeft diversen cursussen op dit gebied, als ASD-BIM, aansluitcursus ASD-BIM, 3D modeleren en presenteren, enz. Wij kunnen voor u het ontwerp 3D invoeren. Bouwkundig Tekenburo SLOB kan een deskundige tekenpartner zijn voor u en uw tekenkamer.

 
Copyright ©Bouwkundig Tekenburo Slob 2019.
Alle Rechten Voorbehouden.

E-mail: info@slobsite.nl
Mobiel: 06-5432 0152
Adres: Bouwkundig Tekenburo Slob, Middelweg 33, 4196JG Tricht

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu